StoryEditor

Koronawirus w gospodarstwie – mleczarnia odbierze mleko, ale są określone procedury

Polska Izba Mleka opracowała procedury postępowania w przypadku wystąpienia koronawirusa / podejrzenia wystąpienia w gospodarstwie oraz w sytuacji obowiązkowej kwarantanny. 
16.03.2020., 16:03h
Polska Izba Mleka opracowała procedury dla pracowników zakładów mleczarskich, ale również dla rolników, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się epidemii koronawirusa, a także w sytuacji wystąpienia choroby w gospodarstwie. 

– Spółdzielnie mleczarskie wprowadzają rygorystyczne protokoły zapewniające, że odbiór i przetwarzanie mleka będą kontynuowane w normalnym trybie, przy jednoczesnym zapewnieniu społecznego zdystansowania się w trakcie całego procesu odbioru – informuje PIM. Rolnicy mają obowiązek otworzyć pomieszczenia i urządzenia umożliwiające odbiór mleka i powinni zachować bezpieczny dystans od kierowcy. Kierowca cysterny powinien mieć możliwość umycia i zdezynfekowania rąk, dostęp do ręczników papierowych oraz pojemnika na śmieci. 

Rolnicy, u których wystąpił przypadek choroby lub podejrzewa się zachorowanie powinni skontaktować się z zakładem mleczarskim, aby ustalić w jaki sposób ma być odbierane mleko. Rolnik, w zaistniałej sytuacji powinien przy doju stosować rękawiczki jednorazowe, myć ręce/dezynfekować, a powierzchnie, z którymi będzie stykał się kierowca powinny być dezynfekowane lub traktowane detergente...
Pozostało 65% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktor Prowadząca topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
17. styczeń 2025 21:40