StoryEditor

Kością w gardle

Zatkanie przełyku u dorosłego bydła zdarza się stosunkowo często. Rzadziej ta przypadłość dotyka cielęta – zazwyczaj wtedy, gdy „podkradną” osobnikom dorosłym pokarm niedostatecznie dla nich rozdrobniony. Jak najszybciej i najskuteczniej pomóc zwierzęciu radzi lek. wet. Paweł Wasiak z Sobótki (wielkopolskie).  
26.03.2015., 16:03h

Przyczyny zatkania najczęściej są banalne – ziemniaki, jabłka, buraki, kolby kukurydzy, czasem ciała obce. Winna jest fizjologia trawienia bydła – szybko przyjmowana i niedokładnie rozgryzana pasz jest dopiero później dokładnie przeżuwana. Całkowite zatkanie przełyku jest bardzo niebezpieczne. Przerwaniu ulega nie tylko pasaż pokarmu, ale również proces usuwania gazów ze żwacza. W krótkim czasie dochodzi do silnego wzdęcia, które utrzymuje skurcz przełyku nie pozwalając na przesuwanie się ciała obcego ani w jedną, ani w drugą stronę. Pojawia się stan zagrożenia życia. Zwłaszcza przy całkowitym zatkaniu przełyku i szybko postępującym wzdęciu żwacza należy natychmiast wezwać lekarza weterynarii. Więcej w kwietniowym wydaniu top agrar Polska.

 

 

Mira Wieczorek
Autor Artykułu:Mira Wieczorek
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. listopad 2024 00:27