StoryEditor

Kroger Co wprowadza limity zakupu mięsa

Amerykańska sieć supermarketów ustanowiła limity zakupu mielonej wołowiny i wieprzowiny podczas zakłóceń dostaw przez COVID-19. W Stanach Zjednoczonych rosną obawy związane z niedoborami mięsa. 
06.05.2020., 09:05h
W USA sytuacja branży mięsnej jest bardzo trudna, gdyż największe na świecie firmy mięsne, w tym Smithfield Foods Inc, Cargill Inc, JBS USA i Tyson Foods Inc zaprzestały działalności w około 20 rzeźniach i zakładach przetwórczych.

Pracownicy zakładów chorują, konieczne było tymczasowe zaprzestanie działalności. Firmy ostrzegają przed niedoborem żywności. Prezydent USA Donald Trump powołując się na Ustawę o produkcji obronnej, upoważnił zakłady mięsne do dalszego funkcjonowania podczas pandemii. 

W ciągu kilku dni przypadki COVID-19 w zakładzie pakowania mięsa JBS w Kolorado wzrosły ponad dwukrotnie, a już sześciu pracowników zmarło. W zakładzie Greeley w Kolorado praca była wstrzymana na dwa tygodnie. 

– Wzrost liczby przypadków w ciągu kilku dni pokazuje, jak poważny jest ten kryzys i jakie niebezpieczeństwa napotykają pracowników, próbujących wykonywać swoją pracę – powiedziała Kim Cordova, lider lokalnego oddziału United Food and Commercial Workers International Union w komunikacie prasowym.

Amerykańscy ekonomiści prognozują, że straty sektora wyniosą około 5 miliardów dolarów, głównie przez zamknięcie restauracji, baró...
Pozostało 16% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktor Prowadząca topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
27. grudzień 2024 16:13