W środkach masowego przekazu pojawiają się komunikaty o tym, że aż 30% społeczeństwa nie może pić mleka ze względu na szkodliwą dla nich laktozę. Co więcej, ten cukier mleczny ma mieć negatywny wpływ na zdrowie zarówno dorosłych, jaki i dzieci. To mit! Obalała go podczas spotkania z młodzieżą prof. Janina Danuta Piotrowska-Jastrzębska z Kliniki Pediatrii i Zaburzeń Rozwoju Dzieci i Młodzieży w Białymstoku.
– Na potwierdzoną klinicznie klasyczną przypadłość nietolerancji laktozy cierpi jedynie nieco ponad 3% polskiego społeczeństwa – podkreślała prof. Jastrzębska.
Specjalistka pokreślała jak ważne w naszej diecie jest mleko i jego przetwory. Pomimo dość wysokiej świadomości konsumentów o ich roli, zapominamy o nich w czasie układania naszego codziennego jadłospisu. Tymczasem mleko i jego przetwory stanowią jeden z ważniejszych elementów piramidy żywieniowej. Wszystko przez ich bogaty skład, w tym przede wszystkim wysoką zawartość łatwo przyswajalnego wapnia, białka i wielu witamin.
Konferencja odbyła się 25 listopada w gmachu Zespołu Szkół Rolniczych w Białymstoku. Zorganizowała ją Polska Izba Mleka w ramach cyklu „Fakty i mity o mleku”. Spotkanie sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka. mj, fot. PIM
StoryEditor
Laktoza - fakty i mity
Na nietolerancję na laktozę cierpi jedynie 3% społeczeństwa!