Na drugiej w czerwcu br. internetowej platformie handlowej koncernu mleczarskiego Fonterra (Global Dairy Trade) średni indeks cen kontraktów terminowych na wszystkie produkty mleczarskie spadł o 1,3%. Jednakże rozwój cen poszczególnych produktów był dość zróżnicowany. 16 czerwca br. spadły ceny bezwodnego tłuszczu mlecznego o 8,9% do poziomu 2814 USD/t. Mniej o 2,8% płacono za laktozę, z którą można było uzyskać 525 USD/t. Nieznacznie spadły ceny mleka w proszku.
Za odtłuszczone mleko w proszku (OMP) płacono 1978 USD/t (spadek o 0,2%), a za pełne mleko w proszku (PMP) – 2327 USD/t (spadek o 0,1%). Natomiast znacząco, tj. o 10% wrosła cena maślanki w proszku, tj. do poziomu 1975 USD/t. 16 czerwca na giełdzie Fonterry więcej o 2,4% płacono za ser Cheddar, tj. 3128 USD/t. Wzrosła także cena kazeiny podpuszczkowej o 4,3%, za którą można było uzyskać 6126 USD/t.
Następna aukcja Fonterry odbędzie się 1 lipca br. les