StoryEditor

Lekki wzrost na giełdzie Fonterry

Ostatnia aukcja na platformie GDT po raz pierwszy od początku sierpnia odnotowała wzrost, chociaż nieznaczny. Jak zmieniły się ceny poszczególnych produktów?
05.09.2017., 17:09h
Najnowsza aukcja na nowozelandzkiej platformie Global Dairy Trade z 5 września przyniosła kilka niespodzianek. Ogólny indeks cenowy wzrósł o 0,3%, czyli nieznacznie; z 1 063 punktów na ostatniej aukcji z 15 sierpnia do 1 066 punktów.


Tendencja spadkowa stawek utrzymuje się od początku lata, ale być może ten nieznaczny wzrost jest zapowiedzią zmian na rynku mleczarskim.


Ceny jakich produktów spadły tym razem?

  • Maślanka w proszku - spadek o 10,1 % (na poprzedniej aukcji ten produkt nie pojawił się w sprzedaży);
  • pełne mleko w proszku - spadek o 1,6%;
  • odtłuszczone mleko w proszku - spadek o 1,2%.


Do wzrostu indeksu na aukcji przyczyniły się takie produkty:

  • laktoza - wzrost o 5,1%;
  • masło - wzrost o 3,8%;
  • bezwodny tłuszcz mleczny - wzrost o 3,6%;
  • ser cheddar - wzrost o 2,5%;
  • kazeina podpuszczkowa - wzrost o 1,2%



fot. GDT


Tym razem na aukcji sprzedano 33,501 ton towarów, co jest wzrostem w porównaniu do poprzedniego eventu; wtedy sprzedano 32,250 ton.
Kolejna aukcja na platformie GDT odbędzie się we wtorek 19 września 2017 r.


Global Dairy Trade wraz z European Energy Exchange pracują nad stworzeniem nowej, europejskiej platformy aukcyjnej dla produktów mleczarskich. Więcej na ten temat TUTAJ.


Czytaj także o zmianach w cenie masła i dlaczego są one tak wysokie TUTAJ.


al na podst. GDT
Aneta Lewandowska
Autor Artykułu:Aneta Lewandowska Redaktorka portalu topagrar.com, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli zwierząt
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
02. listopad 2024 20:23