Najnowsza aukcja na nowozelandzkiej platformie Global Dairy Trade z 5 września przyniosła kilka niespodzianek. Ogólny indeks cenowy wzrósł o 0,3%, czyli nieznacznie; z 1 063 punktów na ostatniej aukcji z 15 sierpnia do 1 066 punktów.
Tendencja spadkowa stawek utrzymuje się od początku lata, ale być może ten nieznaczny wzrost jest zapowiedzią zmian na rynku mleczarskim.
Ceny jakich produktów spadły tym razem?
- Maślanka w proszku - spadek o 10,1 % (na poprzedniej aukcji ten produkt nie pojawił się w sprzedaży);
- pełne mleko w proszku - spadek o 1,6%;
- odtłuszczone mleko w proszku - spadek o 1,2%.
Do wzrostu indeksu na aukcji przyczyniły się takie produkty:
- laktoza - wzrost o 5,1%;
- masło - wzrost o 3,8%;
- bezwodny tłuszcz mleczny - wzrost o 3,6%;
- ser cheddar - wzrost o 2,5%;
- kazeina podpuszczkowa - wzrost o 1,2%.
fot. GDT
Tym razem na aukcji sprzedano 33,501 ton towarów, co jest wzrostem w porównaniu do poprzedniego eventu; wtedy sprzedano 32,250 ton.
Kolejna aukcja na platformie GDT odbędzie się we wtorek 19 września 2017 r.
Global Dairy Trade wraz z European Energy Exchange pracują nad stworzeniem nowej, europejskiej platformy aukcyjnej dla produktów mleczarskich. Więcej na ten temat TUTAJ.
Czytaj także o zmianach w cenie masła i dlaczego są one tak wysokie TUTAJ.
al na podst. GDT