W bieżącym roku (od stycznia do lipca br.) przetwórcy oferowali przeciętnie za 100 l białego surowca 132,37 zł, czyli o niespełna 27,94 zł/100 l więcej niż średnio w 2016 roku i mniej o 10,47 zł/100 l w porównaniu z analogicznym okresem w rekordowym pod względem cen 2014 roku.
Na najwyższe stawki za mleko mogli liczyć dostawcy z województw:
- podlaskiego – 139,97 zł/100 l,
- warmińsko-mazurskiego – 139,93 zł/100 l
- lubelskiego – 136,38 zł/100 l.
Najniższe stawki zanotowano w województwach:
- małopolskim – 121,70 zł/100 l,
- łódzkie – 124,59 zł/100 l,
- świętokrzyskim – 125,86 zł/100 l.
Dla porównania, szacunkowa średnia cena białego surowca w krajach UE wyniosła w lipcu 2017 r. 33,87 euro/100 kg (tj. 144,35 zł/100 kg wg kursu NBP z 1.09.17 r.).
mj/GUS/KE Fot. Jajor