Każdy producent, który myśli o swojej obecności w przyszłość na rynku powinien wystawiać się na Polagrze – mówi Bożena Dobrzyń, prezes Spółdzielni Mleczarskiej „Sudowia” w Suwałkach. Informuje, że na tych targach zdobywa się wiedzę do wielu handlowców zagranicznych, a w tym m.in. ze Słowacji, Litwy, Łowy, Algerii. Tutaj zawiera się także kontrakty handlowe. Tradycyjnie na targach Polagar Food wyróżniono produkty spożywcze Złotym Medalem Międzynarodowych Targów Poznańskich, wśród których przeważały wyroby mleczarskie. Oto lista tegorocznych laureatów:
* Ser twardy dojrzewający EMILGRANA – EMILGRANA – Poland, Sp. z o.o., Siedlec;
* Masło Ekstra – OSM w Kole;
* Mleko UHT 1,5% bez laktozy – OSM w Łowiczu;
* Serek Homogenizowany o smaku waniliowym – SM „Mlekpol” w Grajewie;
* Maślanka „Mrągowska” naturalna – SM „Mlekpol” w Grajewie;
* Dar produkt mleczny – SM Mlekovita, Wysokie Mazowieckie;
* Ser „Sokół” bez laktozy, dojrzewający – SM Mlekovita, Wysokie Mazowieckie;
* Twaróg solankowy – Średzka Spółdzielnia Mleczarska JANA, Środa Wielkopolska:
* Masło Ekstra Śremskie – OSM w Śremie;
* Jogrut typu grecki z wiśniami – Zakład Przetwórstwa Mleka „Mlecz” w Wolsztynie;
* FRUP, liofilizowany baton Bio – CELIKO S. A. Poznań;
* Szynka wieprzowa bez kości kulka – Pini Polonia Sp z o.o., Kutno;
* Szynka włoska PIERO – Pini Polonia Sp z o.o., Kutno;
* Salami włoskie – Pini Polonia Sp z o.o., Kutno;
* Parówki wieprzowe PIERO – Pini Polonia Sp z o.o., Kutno;
* Karkówka tradycyjna – Pini Polonia Sp z o.o., Kutno;
* Schab tradycyjny – Pini Polonia Sp z o.o., Kutno;
* Ocet balsamiczny Due Vittore Oro – Agricola Due Vittorie SRL, Włochy.
Na tegorocznym targam Polagra Food towarzyszą liczne konferencje, a w tym m.in. zorganizowana przez Agencję Rynku Rolnego pt. „25 lat wspieramy sektor rolno-spożywczy”. Wielu prelegentów podkreślało sukces jaki odnieśli polscy producenci żywności na światowych rynkach. W ciągu 10 lat eksport naszej żywności wzrósł czterokrotnie i przekroczył 20 mld euro/rok. les