StoryEditor

Mięso od zwierząt ubitych bez ogłuszenia powinno być oznaczone

Na etykiecie powinna być informacja, dotycząca sposobu uboju zwierzęcia – apeluje do Komisji Europejskiej Brytyjskie Stowarzyszenie Weterynarzy (BVA). Za takim rozwiązaniem opowiedziało się także 13500 konsumentów w 27 krajach Wspólnoty.
16.06.2015., 13:06h

Oznacza to, że 72% ankietowanych uznało, że chce wiedzieć, czy mięso które kupują pochodzi od zwierzęcia, które zostało poddane ubojowi zgodnie z obowiązującymi przepisami (ze wstępnym ogłuszeniem), oraz czy został mu zapewniony wymagany prawem dobrostan. Tym samym, mięso pochodzące z tzw. uboju rytualnego miałoby być odpowiednio oznaczone. Raport został przygotowany na zlecenie Unii Europejskiej.

Na chwilę obecną, ubój bez ogłuszania jest możliwy w krajach UE tylko w drodze odstępstwa od przepisów prawnych, obowiązujących w całej Wspólnocie – pisze FAMMU/FAPA. BVA podkreśla, że przygotowany raport jasno dowodzi, iż konsumenci chcą być świadomi tego, co kupują, a zatem także chcą wiedzieć, czy zwierzę zostało ubite po wcześniejszym ogłuszeniu. BVA uważa, że jasna i przejrzysta informacja dotycząca łańcucha żywieniowego wspomaga budowanie zaufania u konsumentów.  ag

Fot. M. Wieczorek

Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
05. listopad 2024 05:20