Oznacza to, że 72% ankietowanych uznało, że chce wiedzieć, czy mięso które kupują pochodzi od zwierzęcia, które zostało poddane ubojowi zgodnie z obowiązującymi przepisami (ze wstępnym ogłuszeniem), oraz czy został mu zapewniony wymagany prawem dobrostan. Tym samym, mięso pochodzące z tzw. uboju rytualnego miałoby być odpowiednio oznaczone. Raport został przygotowany na zlecenie Unii Europejskiej.
Na chwilę obecną, ubój bez ogłuszania jest możliwy w krajach UE tylko w drodze odstępstwa od przepisów prawnych, obowiązujących w całej Wspólnocie – pisze FAMMU/FAPA. BVA podkreśla, że przygotowany raport jasno dowodzi, iż konsumenci chcą być świadomi tego, co kupują, a zatem także chcą wiedzieć, czy zwierzę zostało ubite po wcześniejszym ogłuszeniu. BVA uważa, że jasna i przejrzysta informacja dotycząca łańcucha żywieniowego wspomaga budowanie zaufania u konsumentów. ag
Fot. M. Wieczorek