Impreza odbywająca się co roku w Rabce-Zdroju i tym razem przyciągnęła mnóstwo chętnych. W ubiegłą sobotę, 17 lipca, odbyły się XX Mistrzostwa Polski w Dojeniu Sztucznej Krowy – Robculi. Kto wykazał się szybkością, zdecydowaniem i siłą?
Mistrzynią po raz kolejny z rzędu została Anna Budzeń z Boczków Chełmońskich z wynikiem aż 1950 ml mleka. Dalej na podium stanęła Angelika Baran z Katowic (1800 mleka ) i po dogrywce o trzecie miejsce Agata Maksymiak z Rabki Zdrój (1750 i 1950 ml mleka w dogrywce), niestety miejsca na podium zabrakło dla Pauliny Kostki z Katowic.
Mistrzem dojenia został Paweł Budzeń z Boczków Chełmońskich z wynikiem 2900 ml mleka – syn tegorocznej Mistrzyni. Srebro zdobył Konrand Urbańczyk z Raby Wyżnej (2750 ml i 3200 ml mleka w dogrywce), a na najniższym stopniu podium stanął Michał Budzeń, ubiegłoroczny mistrz, a także syn aktualnej mistrzyni, z wynikiem 2750 i 2500 ml mleka w dogrywce. Ogłaszane jako impreza rodzinna mistrzostwa są takimi zdecydowanie dla rodziny Budzeń, bo oprócz zwycięzców w konkursie wziął udział także ojciec rodziny, kilkukrotny mistrz rywalizacji, tym razem ustępując miejsca nowemu pokoleniu.
Na czym polega zabawa?
Należy w ciągu jednej minuty zdoić jak najwięcej mleka w jednym podejściu. Brzmi banalnie? To nie takie proste! Wymiona Robculi trzeba ściskać mocno i szybko, zupełnie inaczej, niż przy żywej krowie.
– Mistrzostwa Polski w Dojeniu Sztucznej Krowy to zdecydowanie jedna z najbardziej znanych, ale i szalonych imprez organizowanych w naszym parku rozrywki – mówi Piotr Wiecha, właściciel Rabkolandu, największego w Małopolsce parku rozrywki, znajdującego się w miejscowości Rabka-Zdrój – Cieszy się ona zarówno ogromnym zainteresowaniem ze strony zawodników, ale i gości, którzy co roku licznie stawiają się w tym dniu w Rabkolandzie, by kibicować zawodnikom oraz skorzystać z naszych parkowych atrakcji. Liczymy na to, że i w tej edycji frekwencja dopisze.
Zwycięzcom serdecznie gratulujemy!
fot. Piotr Kuczaj