To prawda, że mleko jest doskonałym źródłem wapnia. Mleko jest najbogatsze w ten cenny składnik. Ponadto wiele dzieci je lubi. Niekoniecznie w czystej postaci, ale równie dobre są kakao, budyń, lody czy jogurt.
Jeśli dziecko wypija dostatecznie dużo mleka, jego zapotrzebowanie na wapń jest zaspokojone niemal w 100%. Mleko i jego przetwory rzeczywiście zawierają dużo wapnia, ale spore ilości tego składnika znajdują się również w brokułach, szczypiorku i fasolach.
Poniżej przedstawiono zawartość wapnia w wybranych produktach:
Poniżej przedstawiono zawartość wapnia w wybranych produktach:
- Mleko 3,2% 1 duża szklanka (1/4 litra) – 295
- Mleko 1,5% 1 duża szklanka (1/4 litra) – 300
- Jogurt owocowy 1 opakowanie (175g) – 231
- Kefir 1 opakowanie (175g) – 180
- Ser żółty 1 plasterek (20g) – 106-173
- Ser twarogowy 1 plaster (50g) - 48
- Serek waniliowy homogenizowany 1 opakowanie (150g) - 127,5
- Brokuły gotowane ½ szklanki - 50
- Szczypiorek 1 pęczek (100g) - 97
- Chleb pełnoziarnisty 1 kromka - 30g - 24
- Fasola 0,5 szklanki (80g) - 130,4
mwie
Źródło: Kunachowicz H. i inni: Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych. Warszawa IŻŻ, 1998