Na Fonterze w ostatniej sesji giełdy GDT z 19.06 odnotowano po raz kolejny niewielki spadek indeksu – o 1,2% (poprzednio spadek o 1,3%). Najbardziej podrożała laktoza – o 8,2% i lekko masło – o 0,8%. Ceny pozostałych produktów spadły, najbardziej sera cheddar – o 3,6%. Obroty w wysokości 21 634 t kształtowały się w przybliżeniu na poziomie ostatniej aukcji (21 580 t). W Polsce cena mleka też spadła – wg GUS cena w 100 l białego surowca w maju 2018 r wyniosła 129,20 zł, tj. o 2,2% mniej niż w kwietniu.
Najbardziej zadowoleni mogą być producenci mleka z województw: podlaskiego - 137,94 zł/1 hl, warmińsko-mazurskiego - 134,91 zł/1 hl oraz lubuskiego - 132,00 zł/1 hl; najgorzej płacono w województwach: łódzkim - 115,60 zł/1 hl, świętokrzyskim - 120,12 zł/1 hl oraz małopolskim – 121,77 zł/1 hl.
Najbardziej zadowoleni mogą być producenci mleka z województw: podlaskiego - 137,94 zł/1 hl, warmińsko-mazurskiego - 134,91 zł/1 hl oraz lubuskiego - 132,00 zł/1 hl; najgorzej płacono w województwach: łódzkim - 115,60 zł/1 hl, świętokrzyskim - 120,12 zł/1 hl oraz małopolskim – 121,77 zł/1 hl.
Cena mleka wprawdzie spada, ale optymizmem napawa fakt, że rośnie cena masła. Analitycy prognozują, że zeszłoroczne rekordy cen masła zostaną pobite, a 250 g kostka może jesienią w sklepach kosztować nawet 10 zł. W hurcie, na głównych unijnych rynkach, masło już kosztuje o kilkanaście procent więcej niż rok temu – z kilogram zapłacimy już pra...