Na ostatniej internetowej platformie handlowej koncernu mleczarskiego Fonterra (Global Dairy Trade) – po dwóch kolejnych spadkach odpowiednio o 0,5 i 3,9% – zanotowano wzrost średniego indeksu cen kontraktów terminowych na produkty mleczarskie. Ceny w notowaniu z 17 stycznia br. zwiększyły się przeciętnie o 0,6%.
Największy wzrost cen dotyczył kazeiny podpuszczkowej (o 4,9% do 6470 USD/t) oraz bezwodnego tłuszczu mlecznego (o 3,7% do 5528 USD/t). Z kolei największa obniżka dotknęła stawek maślanki w proszku (o 10,1% do 2783 USD/t).
Tymczasem w polskich zakładach mleczarskich w pierwszym tygodniu stycznia br. za masło w blokach płacono przeciętnie 18,22 zł/kg, a za masło konfekcjonowane – 19,72 zł/kg, tj. odpowiednio o 5% i 1% mniej niż przed miesiącem. Z kolei za odtłuszczone mleko w proszku krajowe zakłady uzyskiwały przeciętnie 8,70 zł/kg (o 6% więcej niż przed miesiącem), zaś stawka za pełne mleko w proszku zmniejszyła się w relacji miesięcznej o 4% do 11,60 zł/kg.
mj/GDT/ARR
Fot. Fonterra
StoryEditor
Mleko: zmiana cen na giełdzie Fonterry
Sprawdź jakie zmiany przyniosło ostatnie notowanie aukcji Fonterry. Czy ceny mleka nadal utrzymują się na wysokim poziomie?