Na ostatniej internetowej platformie handlowej koncernu mleczarskiego Fonterra (Global Dairy Trade) zanotowano niewielkie obniżenie średniego indeksu cen kontraktów terminowych na produkty mleczarskie. Ceny w notowaniu z 20 grudnia br. spadły przeciętnie o 0,5%, ale trzeba pamiętać że w poprzednich czterech notowaniach z rzędu ceny zwyżkowały od 1,4 do 11,4%. To miało pozytywny wpływ również na polski rynek mleka.
Największy wzrost cen dotyczył kazeiny podpuszczkowej (o 3,3% do 6473 USD/t) oraz maślanki w proszku (o 3,1% do 2874 USD/t). Z kolei najwięcej spadła cena bezwodnego tłuszczu mlecznego (o 2,3% do 5367 USD/t).
Tymczasem w polskich zakładach mleczarskich w pierwszej połowie grudnia br. za masło w blokach płacono przeciętnie 19,16 zł/kg, a za masło konfekcjonowane – 19,95 zł/kg, tj. odpowiednio o 50% i 47% więcej niż przed rokiem!
Za odtłuszczone mleko w proszku krajowe zakłady uzyskiwały przeciętnie 8,23 zł/kg (o 11% więcej niż rok temu), zaś stawka za pełne mleko w proszku zwiększyła się w relacji rocznej o 26% do 12,07 zł/kg.
mj/GDT/ARR
Fot. Sierszeńska