StoryEditor

Młodzież przyszłością polskiego mleczarstwa: SM Spomlek tworzy wykwalifikowaną kadrę!

W Zespole Szkół Rolniczych w Woli Osowińskiej (powiat radzyński) 12 uczniów rozpoczęło naukę w technikum przetwórstwa mleczarskiego. W praktykach i zdobywaniu wiedzy praktycznej wspierać ich będzie Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek.

20.09.2024., 17:00h

Kierunek technikum przetwórstwa mleczarskiego został utworzony kilka lat temu w ścisłej współpracy ze Spółdzielczą Mleczarnią Spomlek z Radzynia Podlaskiego. Partnerstwo to ma na celu stworzenie solidnych podstaw edukacyjnych i zawodowych dla młodzieży, która w przyszłości będzie mogła znaleźć zatrudnienie w mleczarniach. W dobie niedoboru wykwalifikowanych pracowników na rynku pracy, jest to szczególnie istotne przedsięwzięcie. Spółdzielnia, mimo wdrażania nowoczesnych technologii i automatyzacji procesów produkcyjnych, wciąż potrzebuje kompetentnych specjalistów do obsługi zaawansowanych maszyn i urządzeń.

Stypendia dla najlepszych uczniów

Podczas uroczystości rozpoczęcia roku szkolnego Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek wręczyła stypendia trzem najlepszym uczniom z technikum, wyróżniając ich za osiągnięcia i zaangażowanie w naukę. Stypendia te mają na celu wsparcie dalszej edukacji młodzieży i motywację do kontynuowania nauki oraz doskonalenia umiejętności w zakresie przetwórstwa mleczarskiego.

image
FOTO: Spomlek

Praktyki zawodowe w Spomleku

Kierunek technikum przetwórstwa mleczarskiego oferuje uczniom nie tylko teoretyczną wiedzę, ale przede wszystkim praktyczne umiejętności. Uczniowie regularnie odbywają praktyki zawodowe w Spomleku, gdzie mają okazję zdobywać doświadczenie w realnych warunkach produkcyjnych, korzystając z wiedzy i wsparcia doświadczonej kadry pracowniczej. Dodatkowo, uczniowie pełnoletni mają możliwość podejmowania pracy wakacyjnej w mleczarni, z czego chętnie korzystają, a co pozwala im na dalsze pogłębianie umiejętności oraz zdobywanie cennego doświadczenia zawodowego.

mw

Mira Wieczorek
Autor Artykułu:Mira Wieczorek
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
25. wrzesień 2024 20:11