Na pierwszej w listopadzie br. internetowej platformie handlowej koncernu mleczarskiego Fonterra (Global Dairy Trade) średni indeks cen kontraktów terminowych na wszystkie produkty mleczarskie spadł o 7,4%. Najwięcej na wartości, tj. 11,2% straciła kazeina podpuszczkowa, za którą można było uzyskać 5469 USD/t. Masło staniało o 9,4%, tj. do poziomu 1844 USD/t. O 8% spadły także ceny proszków mlecznych, za odtłuszczone mleko w proszku (OMP) płacono 2018 USD/t, a za pełne mleko w proszku (PMP) – 2453 USD/t. Na giełdzie Fonterry 3 listopada br. o 5,7% spadła także cena bezwodnego tłuszczu mlecznego do poziomu 3647 USD/t oraz masła, za które płacono 2574 USD/t (spadek o 5,6%). W tym czasie o 4,6% staniał również ser Cheddar, za który można było uzyskać 2987 USD/t. Następna aukcja Fonterry odbędzie się 17 listopada 2015 r. opr. les, fot. Sierszeńska