Na internetowej platformie handlowej koncernu mleczarskiego Fonterra (Global Dairy Trade) 1 grudnia br. średni indeks cen kontraktów terminowych na wszystkie produkty mleczarskie wzrósł o 3,6%. Najwięcej na wartości, tj. 5,7% zyskało masło, za które można było uzyskać 3009 USD/t. W podobnym zakresie, tj. o 5,3% zdrożało pełne mleko w proszku (PMP), płacono za nie 2260 USD/t. Odtłuszczone mleko w proszku (OMP) sprzedawano w cenie 1918 USD/t (wzrost o 3,2%). Na pierwszej grudniowej aukcji Fonterry zdrożał o 2,3% bezwodny tłuszcz mleczny do poziomu 3519 USD/t, więcej o 1,7% płacono także za laktozę, tj. 507 USD/t. W tym czasie spadały ceny maślaki w proszku o 5,6% do poziomu 1729 USD/t oraz kazeiny podpuszczkowej o 4,3%, za którą można było uzyskać 5046 USD/t. Spadała także cena sera Cheddar o 1,5%, który sprzedawano w cenie 2829 USD/t. Następna aukcja Fonterry odbędzie się 15 grudnia br.
opr. les, fot. Lesiakowski