StoryEditor

Na pustyni u Szejka dojąc… wielbłądy

Rodzina Królewska Zjednoczonych Emiratów Arabskich posiada gigantyczne gospodarstwo, w którym produkowane jest mleko krowie, ale także wielbłądzie. Największe gospodarstwo Al. Ain zajmuje się produkcją produkcją mleka, mięsa i jaj!
22.02.2019., 10:02h
Delegacja biznesowa towarzysząca Wizycie Komisarza Rolnictwa UE, Philowi Hoganowi, do Zjednoczonych Emiratów Arabskich (16-19.02) miała okazję zwiedzić największe gospodarstw rolne w tym państwie: Al Ain. Gospodarstwo zostało założone w 1981 r. przez Szejka Zayeda bin Sultan Al Nahyan, który dziesięć lat wcześniej założył Zjednoczone Emiraty Arabskie. W tamtym czasie rozpoczęto produkcję mleka od 200 krów. Jego Królewska Mość przewodziła młodemu państwu jako Prezydent do śmierci w roku 2004, a gospodarstwo nadal należy do Rodziny Królewskiej.

Historia gospodarstwa zaczęła się od produkcji mleka. Obecne stado krów mlecznych liczy 9 000 krów rasy holsztyńsko-fryzyjskiej, a średnia dzienna produkcja mleka sięga 32 l i nie zmienia się w ciągu roku, niezależnie od panującej temperatury (sięgającej latem nawet 50 stopni Celsjusza). Wszystko dzięki temu, że gospodarstwo opracowało specjalny system radzenia sobie z upałem – klimatyzacja, zraszacze oraz chłodzenie wody pitnej. Krowy dojone są trzy razy dziennie, a w mleczarni położonej na terenie kompleksu powstaje cała gama produktów mlecznych. W związku z faktem, iż gospodarstwo planuje zwiększyć produkcję w najbliższych latach wydawać by się mogło, iż biznes musi przynosić ogromne zyski. Niekoniecznie, a to dlatego, iż mleko w Zjednoczonych Emiratach Arabskich wchodzi w skład podstawowego koszyka produktów, których cena jest regulowana przez państwo. Cena mleka nie uległa zmianie od ostatnich 10 lat.
Gospodarstwo Al. Ain rozwija także produkcję jaj i mięsa drobiowego.

Mleko wielbłądzie

Nie ze względu na zyski, ale tradycję… Tą linię produktów Rodzina Królewska rozwija głównie w celu zachowania tradycji, a nie wyparcia z rynku mleka krowiego.

Podczas trzygodzinnej wizyty delegacji z Philem Hoganem na czele w gospodarstwie widziano dwa autobusy wycieczek szkolnych dzieci do lat dziesięciu, które zwiedzały gospodarstwo.

Obecnie stado wielbłądów liczy 1.500 sztuk, z których 350 wielbłądów jest użytkowanych mlecznie. To dlatego, iż w okresie rozrodu, który trwa 11 miesięcy wielbłąd nie produkuje mleka. Produkcja mleka wielbłądziego rozpoczęła się w 2002 roku, kiedy to średnia wydajność dzienna sięgała 6 l od wielbłądzicy. Teraz wydajność wzrosła do około 9 l na dzień, a gospodarstwo produkuje około 3 ton świeżego mleka wielbłądziego dziennie. Mleko to oferowane jest jako produkt płynny również w różnych wersjach smakowych w lokalnych supermarketach oraz proszkowane.

Co ciekawe im cieplej tym wielbłąd produkuje więcej mleka, zupełnie odwrotnie niż krowy, a krycie odbywa się tylko metodą naturalną. Choć próbowano inseminacji niestety jeszcze tej metody nie dopracowano. Wielbłądy dołączają do stada produkującego mleko po sześciu latach od urodzenia i pozostają w stadzie do dziesięciu laktacji, choć średnią jest 6-7 laktacji.

Oprac. dkol na podst. informacji prasowej Mateusza Ciasnochy, Dubaj, Zjednoczone Emiraty Arabskie
Fot. Zjednoczone Emiraty Arabskie
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktor Prowadząca topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. grudzień 2024 18:48