Na ostatniej internetowej platformie handlowej koncernu mleczarskiego Fonterra (Global Dairy Trade) – po dwóch kolejnych wzrostach – zanotowano niewielki spadek średniego indeksu cen kontraktów terminowych na wszystkie produkty mleczarskie. Obniżył się on o 1,6%. Najwięcej na wartości, tj. 4,4% straciło pełne mleko w proszku (PPM), za które można było uzyskać 2210 USD/t. Niższe stawki zaobserwowano także w przypadku odtłuszczonego mleka w proszku (OMP), którego indeks spadł o 0,8%. Sprzedawano go w cenie 1890 USD/t.
Spadki nie dotyczyły jednak wszystkich produktów. Najwyższy wzrost dotyczył laktozy, za którą płacono o 11,4% więcej, tj. 594 USD/t. W nieco mniejszym zakresie zdrożało masło (o 6,7% do stawki 3314 USD/t), kazeina podpuszczkowa ( o 3,9% do 4736 USD/t) oraz ser cheddar, który sprzedawano po 2964 USD/t (tj. o 3,5% więcej niż w poprzednim notowaniu).
opr. mj
Fot. Jajor