Na pierwszej w marcu br. internetowej platformie handlowej koncernu mleczarskiego Fonterra (Global Dairy Trade) średni indeks cen kontraktów terminowych na wszystkie produkty mleczarskie wzrósł o 1,1% w porównaniu do giełdy z 17 lutego br. Na giełdzie Fonterry 3 marca br. na cenie najbardziej zyskał ser Cheddar, za który płacono 3377 USD/t, tj. o 10,8% więcej niż aukcji przeprowadzonej w drugiej połowie lutego br. W tym czasie zdrożała także suszona maślanka, której cena wzrosła o 6,8%, tj. do poziomu 2681 USD/t. Za odtłuszczone mleko w proszku (PMP) trzeba było zapłacić 2935 USD/t (wzrost o 5,9%). Masło zwiększyło swoją wartość o 2,5% i uzyskało cenę 3912 USD/t. Jednak nie wszystkie produkty na pierwszej tegorocznej marcowej giełdzie Fonterry zyskały na wartości. Spadła cena bezwodnego tłuszczu mlecznego o 2,2%, tj. do poziomu 4237 USD/t oraz pełnego mleka w proszku (PMP) o 1%, za który płacono 3241 USD/t. les