Na drugiej w tym roku internetowej platformie handlowej nowozelandzkiego koncernu mleczarskiego Fonterra (Global Trade Dairy) średnia cena dla wszystkich produktów mleczarskich ze wszystkich kontraktów terminowych wzrosła o 1% i wyniosła 2758 USD/t. Jednakże rozwój cen poszczególnych produktów nie był jednakowy. Spadły ceny m.in. suszonej maślanki o 6,4 %, tj. do poziomu 2559 USD/t, serów Cheddar o 4,3% do poziomu 2961 USDt oraz bezwodnego tłuszczu mlecznego o 5% do poziomu 4286 USD/t. W porównaniu do giełdy z 6 stycznia br. na drugiej tegorocznej styczniowej giełdzie wzrosły ceny pełnego mleka w proszku (PMP) o 3,8% do poziomu 2402 USD/t, odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) o 1% do poziomu 2389 USD/t, kazeiny podpuszczkowej o 3,3% do poziomu 8159 USD/t oraz masła o 0,1% do poziomu 3564 USD/t. Następna sesja aukcji Fonterry odbędzie się 3 lutego br. les