Na ostatniej internetowej platformie handlowej koncernu mleczarskiego Fonterra (Global Dairy Trade) po ostatnim wzroście (2 maja br. o 3,6%) zanotowano kolejną podwyżkę średniego indeksu cen kontraktów terminowych na produkty mleczarskie. Notowanie z 16 maja br. przyniosło wzrost stawki na poziomie 3,2%.
Największa podwyżka dotyczyła masła (o 11,2% do 5479 USD/t), bezwodnego tłuszczu mlecznego (o 8,2% do 6631 USD/t) oraz maślanki w proszku (o 7% do 1980 USD/t). Wzrost cen objął również takie produkty jak laktoza (o 2% do 967 USD/t), pełne mleko w proszku (o 1,3% do 3312 USD/t), odtłuszczone mleko w proszku (o 1% do 1998 USD/t) oraz sera cheddar (o 0,6% do 3726 USD/t).
Warto podkreślić, że wzrostowy trend na nowozelandzkiej giełdzie trwa nieprzerwanie od drugiej połowy kwietnia br. (patrz: wykres). W poszczególnych notowaniach indeks cen poprawiał się od 1,6 do 3,6%.
W Polsce w pierwszym tygodniu maja za masło w blokach płacono przeciętnie 17,56 zł/kg, a za masło konfekcjonowane – 18,96 zł/kg, tj. odpowiednio o 3% i 2% więcej niż przed miesiącem. Z kolei za odtłuszczone mleko w proszku (OMP) polskie zakłady mleczarskie uzyskiwały średnio 7,39 zł/kg (o 4% mniej niż przed miesiącem), zaś ceny pełnego mleka w proszku (PMP; 11,64 zł/kg), spadły w ciągu miesiąca o 1%.
Niezależnie od wspomnianych wahań, ceny wymienionych produktów na rynku krajowym nadal pozostają na dużo wyższym poziomie niż rok temu. W porównaniu z analogicznym okresem 2016 r. za masło konfekcjonowane płacono o 62% więcej, a za mało w blokach aż 78% więcej. Z kolei OMP i PMP były drożne o odpowiednio 6,5 i 38,5%.
mj/GDT/ARR
Fot./rys. Jajor