Na ostatniej internetowej platformie handlowej koncernu mleczarskiego Fonterra (Global Dairy Trade) po ostatnim wzroście (6 czerwca br. o 0,6%) zanotowano niewielką obniżkę średniego indeksu cen kontraktów terminowych na produkty mleczarskie. Notowanie z drugiej połowy czerwca przyniosło spadek stawki na poziomie 0,8% (patrz: wykres).
Największa obniżka dotyczyła laktozy (o 11,1% do 869 USD/t), kazeiny podpuszczkowej (o 8,0% do 6104 USD/t) oraz sera cheddar (o 3,8% do 4121 USD/t). W dół poszybowały też nieznacznie ceny na kontrakty dotyczące pełnego mleka w proszku (o 3,3% do 3022 USD/t). Z drugiej strony zanotowano podwyżkę takich produktów jak bezwodny tłuszcz mleczny (o 4,4% do 6885 USD/t), masła (o2,9% do 5768 USD/t) oraz odtłuszczonego mleka w proszku (o 1,4% do 2218 USD/t)
W Polsce w połowie czerwca br. za masło w blokach płacono przeciętnie 20,01 zł/kg, a za masło konfekcjonowane – 20,56 zł/kg, tj. odpowiednio o 11% i 8% więcej niż przed miesiącem. Z kolei za odtłuszczone mleko w proszku (OMP) polskie zakłady mleczarskie uzyskiwały średnio 7,79 zł/kg, zaś ceny pełnego mleka w proszku wynosiły (PMP; 11,87 zł/kg). Za oba produkty płacono o 4% więcej niż przed miesiącem, a w porównaniu z analogicznym okresem rok temu zapłata za OMP i PMP zwiększyła się odpowiednio o 9 i 45%.
mj/GDT/ARR
Fot./rys. Jajor