Na ostatniej internetowej platformie handlowej koncernu mleczarskiego Fonterra (Global Dairy Trade) po ostatnim spadku (19 grudnia 2017 roku o 3,9%) zanotowano wzrost średniego indeksu cen kontraktów terminowych na produkty mleczarskie. Notowanie z 2 stycznia 2018 roku przyniosło zwiększenie stawki na poziomie 2,2% (patrz: wykres). Największa podwyżka dotyczyła proszków mlecznych i masła:
- pełnego mleka w proszku (o 4,2% do 2886 USD/t);
- odtłuszczonego mleka w proszku (o 1,6% do 1699 USD/t);
- masła (o 0,6% do 4501 USD/t).
Tymczasem (zgodnie z najnowszymi danymi MRiRW) w Polsce odczuwalne były skutki spadków cen proszku mlecznego i masła na światowych rynkach. W połowie grudnia za masło w blokach płacono przeciętnie 20,64 zł/kg, a za masło konfekcjonowane – 22,75 zł/kg, tj. odpowiednio o 5% i 3,5% mniej niż przed miesiącem.
Co ciekawe, o ile ceny PMP utrzymały się na podobnym poziomie co rok temu (były o 0,4% wyższe) o tyle stawki za OMP spadły o 21%.
mj/GDT/ARR
Fot i rys. Jajor