"Rigotte de Condrieu" to mały, miękki nie prasowany ser pleśniowy produkowany z surowego, pełnego, nieznormalizowanego mleka koziego, uzyskiwany ze skrzepu otrzymanego w wyniku koagulacji kwasowej. Ser ten produkuje się we Francji w masywie Pilat znajdującym się na południowy zachód od miasta Lyon. Masyw ten występuje na obszarze dwóch departamentów, Rhône i Loire i należy do regionu Rodan-Alpy.
Z kolei „Mohant" to słoweński ser o bladożółtej, beżowej lub jasnokremowej barwie i charakterystycznym pikantnym, ostrym, cierpkim i bardzo wyraźnym aromacie i smaku. Obszar geograficzny, z którego pozyskuje się mleko oraz na którym produkuje się ser „Mohant", położony jest w sercu Alp Julijskich. bcz
StoryEditor
Nowe sery w rejestrze ChNP
Od listopada br. w unijnym rejestrze Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP) figurują nazwy serów: „Rigotte de Condrieu" i „Mohant".