
Producenci mleka o niskim stopniu przetworzenia oraz mięsa w przetworach będą mieli obowiązek znakować kraj pochodzenia produktu. Obowiązkiem znakowania powinny zostać objęte także produkty wyprodukowane z jednego surowca oraz te, których zawartość głównego surowca wynosi ponad 50% całości produktu – uważają niektórzy europosłowie. Podczas głosowania obecnych było 422 europosłów (68 nieobecnych), przeciw było 159.
Dzięki oznaczeniu kraju pochodzenia produktów mlecznych i mięsnych ma być wzmocnione zaufanie konsumenta, a łańcuch dostaw żywności bardziej przejrzysty. Według badań 84% mieszkańców UE uważa, że konieczne jest oznakowanie kraju pochodzenia mleka, a 88% uważa, że konieczne jest również oznakowanie kraju pochodzenia mięsa, innego niż świeża wołowina, wieprzowina, baranina, mięso kozie oraz drób, których oznakowanie jest już obowiązkowe. Ponadto ponad 90% pytanych mieszkańców Wspólnoty uważa, że takie oznakowanie jest istotne dla żywności przetworzonej – pisze FAPA. ag