Pod koniec lutego (21 lutego 2016 r.) średnia ważona cena OMP w UE wynosiła 1,66 euro/kg, obniżając się jedocześnie o 0,6% w stosunku do stawki notowanej miesiąc wcześniej. Natomiast w tym samym czasie, ale rok wcześniej cena była aż o 24,6% wyższa.
W Polsce ceny OMP pod koniec lutego br. osiągnęły poziom 1,62 euro/kg, co oznacza spadek ponad 11% w stosunku do stawki notowanej przed rokiem (+1,9% w skali miesięcznej). W ujęciu PLN w skali rocznej odnotowano z kolei spadek z 8 zł/kg do 7,11 zł/kg. Bardzo podobny trend miał miejsce także w Niemczech, gdzie cena kształtowała się na poziomie 1,62 euro/kg. W Holandii – u drugiego największego producenta OMP – średnia cena tego produktu była nieco wyższa niż w Polsce i Niemczech, ponieważ wynosiła 1,64 euro/kg, jednocześnie była także 1,2% niższa niż w styczniu br.
Spadki cen są najprawdopodobniej wynikiem tego, że importerzy zgromadzili już wystarczające zapasy OMP, a ewentualne obawy o obniżoną produkcję w wyniku suszy już nie są tak duże jak to było jeszcze dwa miesiące wcześniej. ag, na podst. FAPA
Fot. K. Sierszeńska