- Odtłuszczone mleko zawiera te same składniki odżywcze w tych samych proporcjach, co świeże mleko, dlatego jest używane w wielu produktach spożywczych, pieczywie, ciastach i słodyczach oraz deserach, głównie w celu dodania wartości odżywczych. Jest również stosowany przez producentów do stabilizacji produktów mlecznych, takich jak jogurt, ser i masło. Stosuje się go również w celu poprawy smaku i zdolności wiązania wody, dzięki czemu produkt piekarniczy dłużej pozostaje świeży - wymienia Biswa Sinha Senior Research Analyst, Foods & Beverages at AMR.
Odtłuszczone mleko w proszku stosowane jest ponadto w odżywkach dla sportowców oraz preparatach do żywienia niemowląt. Oczekuje się, że szerokie zastosowanie odtłuszczonego mleka w przemyśle spożywczym przyczyni się do rozwoju rynku i tego sektora.
Łatwo zauważyć, że mleko w proszku jest cennym produktem mleczarskim, wykorzystywanym w wielu dziedzinach, jednak zdecydowanie podaż na rynku znacznie przekroczyła popyt, szczególnie w Europie, gdzie w magazynach nadal leżą tysiące ton zapasów interwencyjnych. W dalekosiężnej perspektywie światowa produkcja ma jeszcze wzrosnąć.
Odtłuszczone mleko w proszku stosowane jest ponadto w odżywkach dla sportowców oraz preparatach do żywienia niemowląt. Oczekuje się, że szerokie zastosowanie odtłuszczonego mleka w przemyśle spożywczym przyczyni się do rozwoju rynku i tego sektora.
Łatwo zauważyć, że mleko w proszku jest cennym produktem mleczarskim, wykorzystywanym w wielu dziedzinach, jednak zdecydowanie podaż na rynku znacznie przekroczyła popyt, szczególnie w Europie, gdzie w magazynach nadal leżą tysiące ton zapasów interwencyjnych. W dalekosiężnej perspektywie światowa produkcja ma jeszcze wzrosnąć.
Zgodnie z nowym raportem opublikowanym przez Allied Market Research, zatytułowanym "Skimmed Milk Market by Application and Distribution Channel: Global Opportunity Analysis and Industry Forecast" 2018 - 2024, światowy rynek odtłuszczonego mleka został wyceniony na 9,894 miliony USD w 2017 roku. Szacuje się, że do 2024 roku osiągnie 16 498 milionów USD. Co ciekawe, w 2017 r. sektor słodyczy pochłonął ponad 1/5 udziału w rynku światowym pod względem wartości.
Cudowny proszek
Odtłuszczone mleko ma nieco więcej wapnia i białka niż mleko pełnotłuste, a poza tym nie zawiera dodatku cukru. Posiada wysoki poziom białka, wapnia, fosforu, witaminy D i witaminy A, dzięki czemu jest źródłem wysokiej jakości pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Pomaga w budowaniu mocnych kości, zębów i mięśni, a także pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi. Dzięki tym korzystnym składnikom odżywczym i korzyściom zdrowotnym związanym z odtłuszczonym mlekiem zapotrzebowanie na OMP znacznie wzrosło, tym samym pobudzając wzrost produkcji rynku.
Kluczowe ustalenia rynku odtłuszczonego mleka według CAGR (skumulowany wskaźnik wzrostu):
- W latach 2018 -2024 największy wzrost zostanie odnotowany w regionie Azji i Pacyfiku - 7,7%
- Sektor cukierniczy zajmuje największy udział w rynku i oczekuje się wzrostu na najwyższym poziomie CAGR wynoszącym 8,1%.
- W 2017 r. Stany Zjednoczone produkowały najwięcej w skali rynku światowego i przewiduje się, że produkcja wzrośnie o 7,3% do 2024 roku.
- Przewiduje się, że produkcja w Chinach będzie rosła najszybciej, aż o 10,2% w okresie od 2018 r. do 2024 r.
- Pod względem wartości łącznie ponad połowa udziałów w rynku globalnym przypadnie na region Azji i Pacyfiku.
- Najważniejsi gracze działający na rynku odtłuszczonego mleka to: Alpen Dairies, Amul, Arla Foods, Dairy Farmers of America Inc., Danone SA, Fonterra Co-operative Group Limited, LACTALIS Ingredients, Nestle SA, Saputo Inc. i Schreiber Foods Inc.
dkol/na podst. alliedmarketresearch.com