StoryEditor

Perspektywy dla rynku bydła i wołowiny w 2023 r.: co się opłaci?

Czy rosnące koszty życia i wysoka inflacja uderzą w rynek wołowiny – co to oznacza dla perspektyw rozwoju produkcji żywca wołowego w Polsce – zastanawiali się uczestnicy debaty zorganizowanej podczas targów Ferma Bydła w Bydgoszczy.
03.04.2023., 10:04h

Już od dłuższego czasu rynek wołowiny jest stabilny – wolno, bo wolno, ale spożycie w Polsce rośnie i obecnie wynosi (wg różnych źródeł) 2,5–4 kg na osobę. Produkcja też rośnie, ale jako towaru klasy premium, zależy głównie od możliwości eksportu. Rosną też ceny w skupie, choć od szczytów z jesieni 2022 roku obecnie jest znacznie niżej, ale wciąż dość wysoko. Pocieszające jest to, że spadają też ceny środków do produkcji – paliwa czy nawozów oraz zbóż i rzepaku.

Przebranżowienie na bydło mięsne

Jacek Klimza uważa, że sprzedaż materiału rzeźnego jest w miarę stabilna – na początku jesieni 2022 roku mieliśmy szczyt cenowy, potem cena spadła i się ustabilizowała; obecnie podaż jest mniejsza i to "trzyma" cenę. Niestety, ze względu na sytuację geopolityczną wiele jest niewiadomych, jak choćby ceny nawozów i zbóż. Sam jestem ofiarą tych niepokojów – nawóz kupiłem za 4 tys., a cena spadła do 2,5–3 tys./tonę.

Tomasz Rasiński potwierdza – wcześniej wielu mniejszych hodowców zrezygnowało z produkcji, wracając do pracy na etacie. Paradoksalnie – wojna podniosła ceny wołowiny, więc niektórzy myślą o powrocie i to...

Pozostało 88% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Mira Wieczorek
Autor Artykułu:Mira Wieczorek
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. grudzień 2024 04:58