Stanowisko Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka w sprawie emisji programu dotyczącego uboju chorego bydła i handlu mięsem jest jednoznaczne.
– Po emisji wstrząsającego reportażu „Chore bydło kupię” emitowanego 26 stycznia 2019 r. w programie Superwizjer przez stację TVN Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka opowiada się za bezwzględnym ściganiem wszystkich przypadków nielegalnego uboju chorego bydła. Uważamy, że powinny być karane osoby dopuszczające się takich przestępstw. Przedstawiony we wspominanym programie nielegalny proceder jest patologią, którą należy, jak najszybciej zlikwidować – podkreśla Martin Ziaja, Prezes Okręgowego Związku Hodowców Bydła w Opolu.
Prezes zaznacza także, że hodowcy bydła mlecznego zrzeszeni w Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka od lat inwestują w poprawę dobrostanu utrzymania bydła, co jest podstawową zasadą prowadzenia hodowli.
– Jako środowisko nie akceptujemy haniebnego procederu, przysparzającego cierpień zwierzętom. Oczekujemy, że służby weterynaryjne wyeliminują z rynku firmy parające się nielegalnym handlem i ubojem chorego bydła. Jednocześnie zgadzamy się z ministrem rolnictwa i rozwoju wsi, panem Janem Krzysztofem Ardanowskim, który oświadczył, że prokuratura podejmuje stanowcze działania wobec osób winnych – podkreśla Prezes. Według Okręgowego Związku Hodowców Bydła w Opolu działania Głównego Lekarza Weterynarii zmierzające do wyeliminowania tego typu incydentalnego zachowania są słuszne i ze względu na brak przestrzegania dobrostanu zwierząt prowadzona działalność uboju bydła w pokazanym przypadku zostanie zlikwidowana. Uważamy, że zarówno zakład ubojowy, jak i właściciele gospodarstw, którzy sprzedawali chore zwierzęta, powinny ponieść odpowiedzialność karną.
Źródło Okręgowy Związek Hodowców Bydła w Opolu
StoryEditor
PFHBiPM – należy przeciwdziałać patologiom
Patologiczne incydenty psują wizerunek polskich hodowców w oczach konsumentów i muszą być napiętnowane. Prezes Okręgowego Związku Hodowców Bydła w Opolu wypowiada się na temat uboju i sprzedaży mięsa z chorych krów.