Fundacja Carrefour przekazała Regionalnemu Towarzystwu Rolno-Przemysłowemu „Dolina Strugu” w Błażowej ponad 834 tys. zł na realizację projektu „Spichlerz Zdrowia”. To kompleksowy, wieloletni i wieloetapowy program rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce południowo-wschodniej. Jego ideą ma być wsparcie rozwoju polskiego rolnictwa ekologicznego, w tym przede wszystkim hodowli bydła mięsnego oraz zatrzymanie zapaści polskiej wsi, tj. wzrost dochodowości i produktywności małych, a także średnich gospodarstw rolnych.
Program skierowany jest do rolników już prowadzących gospodarstwa ekologiczne i tych, którzy są gotowi przejść na rolnictwo ekologiczne, z terenu województw: podlaskiego, lubelskiego, świętokrzyskiego, podkarpackiego i małopolskiego i potrwa do grudnia 2020. Pierwszy etap to utworzenie 15 stad ekologicznego bydła mięsnego w gospodarstwach rozpoczynających proces konwersji, przeszkolenie 15 rolników podczas 6 miesięcznego kursu rolnictwa ekologicznego oraz promocja założeń́ programu wśród większej ilości rolników.
– Sytuacja rolników i hodowców z południowo-wschodniej części kraju jest wyjątkowo trudna. Małe rodzinne gospodarstwa w drapieżnej strategii przemysłowego rolnictwa mają jeden wybór – przekształcić się w ekologiczne, w innym wypadku mogą zostać wyeliminowanymi z rynku, co jeszcze bardzie pogorszy sytuację ich dotychczasowych właścicieli. Odpowiedzią na ten problem jest projekt „Spichlerz Zdrowia”, który pomaga rolnikom w konwersji ich gospodarstw na ekologiczne – mówi Kazimierz Jaworski, koordynator projektu.
opr. mj/Carrefour
Fot. Jajor
StoryEditor
Pieniądze na ekologiczną hodowlę
Jedna z dużych sieci handlowych przekazała 800 tysięcy złotych na hodowlę bydła ekologicznego w Polsce.