
– Ten Zespół jest jednym z wiodących, gdyż nie ma dziś w rolnictwie ważniejszej sprawy niż bezpieczeństwo i jakość żywności – podkreślił Gabriel Janowski. Z kolei Izabella Byszewska, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego, która została zastępcą przewodniczącego ww. zespołu uważa, że stworzenie platformy porozumienia między branżami, będzie kluczowe w nawiązaniu współpracy pomiędzy rolnikami, przetwórcami i przedstawicielami konsumentów. W ciągu najbliższych tygodni ma powstać lista konkretnych rozwiązań problemów poruszonych podczas obrad zespołu.
– Tym razem pod dyskusję poddano zagadnienia związane z rozwojem wysokiej jakości żywności. Z uwagi na szeroki zakres zainteresowań organizacji, które zgłosiły swój udział w pracach, zespół został podzielony na podgrupy, które zajmą się zagadnieniami wysokiej jakości w produkcji roślinnej oraz zwierzęcej. Niezależenie od powyższych dwóch, powstała podgrupa, która zajmie się mechanizmami oraz nowoczesnymi technologiami umożliwiającymi rozwój wysokiej jakości żywności – relacjonuje spotkanie Monika Przeworska z Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego, w którym brała udział.
Podkreśla, także że uczestników bardzo cieszy ogromne zainteresowanie pracami w przedmiotowej grupie wielu organizacji rolniczych.
- Rolnicy wiedzą, że droga do poprawy opłacalności podejmowanej przez nich produkcji wiedzie przez pracę nad jakością oraz jej dokumentowaniem. Podczas dyskusji wielokrotnie podkreślono rolę certyfikatów zapewniania jakości żywności. Obecnie trwają prace nad inwentaryzacją barier (ekonomicznych, legislacyjnych oraz organizacyjnych) w rozwoju produkcji żywności wysokiej jakości – dodała Monika Przeworska.
dkol/ Facebook-Porozumienie Rolnicze/
Fot. Facebook/Porozumienie Rolnicze