Dowodem na to jest m.in. pełna sala wykładowa podczas Podlaskiego Forum Bydła.
Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka oraz Podlaski Związek Hodowców i Producentów Mleka po raz trzeci zorganizował w Piątnicy w Jędrusiowej Zagrodzie cykl wykładów prowadzonych przez uznanych w kraju specjalistów z zakresu żywienia bydła mlecznego i weterynarii. Pierwszego dnia Forum, tj. w sobotę 22 listopada prelekcje prowadzone były przy pełnej sali publiczności. Prof. Zygmunt M. Kowalski informował m.in. o monitorowaniu zaburzeń fizjologicznych u krów na podstawie składu ich mleka, a prof. Włodzimierz Nowak o ocenie żywienia krów na podstawie składu ich mleka. Znajomość składu mleka może także być pomocna w kontroli zapaleń wymienia o czym mówiła dr Adrianna Pawlik. Natomiast prof. Jan Twardoń przekonywał, że oznaczenia w mleku mogą być wykorzystane do wykrywania zaburzeń płodności. Na Forum przewidziano także panel dla producentów żywca wołowego i kulinarnej wołowiny. Do jej konsumpcji zachęcał Karol Okrasa, który przygotował mięso według oryginalnych przepisów. les