Połowa światowych pastwisk w złym stanie
Globalne bezpieczeństwo żywnościowe jest narażone przez rosnące zniszczenia naturalnych użytków zielonych. Konwencja Narodów Zjednoczonych do spraw zwalczania pustynnienia (UNCCD) podkreśla ten problem. Opublikowany 21 maja raport UNCCD wskazuje, że do 50% pastwisk naturalnych na całym świecie jest już zdegradowanych.
Czynniki niszczące naturalne użytki zielone
Autorzy raportu zauważają, że oprócz zmian klimatycznych głównymi czynnikami szkodliwymi dla naturalnych użytków zielonych są zmiany w użytkowaniu gruntów i ich nadmierna eksploatacja.
Do czynników napędzających należą wzrost liczby ludności oraz rosnące ceny żywności i surowców. Według UNCCD w grę wchodzą również niekorzystne polityczne decyzje.
Zobacz też: Siedmiocyfrowa kara za szwendające się bydło. Naruszeń było więcej
Ekosystemy otwartych krajobrazów wspierają 2 miliardy ludzi
Zgodnie z danymi ONZ otwarte krajobrazy zajmują ponad 54% globalnej powierzchni lądowej. Obejmują one nie tylko użytki zielone, ale również sawanny, zarośla, stepy, tereny podmokłe, tundrę i pustynie. Według raportu te obszary są kluczowe dla jednej szóstej globalnej produkcji żywności i życia 2 miliardów ludzi. Co więcej, niemal jedna trzecia globalnych zasobów węgla jest przechowywana w tych ekosystemach.
Tekst: AgraEurope