StoryEditor

Polska wołowina na czarnogórskie stoły

Już niedługo polska wołowina trafi na czarnogórskie stoły, a przetworzone skóry bydlęce pojadą do Bośni i Hercegowiny – informuje Główny Inspektorat Weterynarii.
12.04.2016., 09:04h

Od 9 kwietnia br. polscy przedsiębiorcy będą mogli rozszerzyć asortyment towarów eksportowanych na rynek czarnogórski o świeże mięso wołowe, w tym mięso mielone, a od 6 kwietnia br. mają możliwość wysyłania kontrahentom bośniackim przetworzonych skór.
Odpowiednie informacje zostały już przekazane terenowym organom Inspekcji Weterynaryjnej wystawiającym świadectwa zdrowia dla towarów importowanych przez firmy z krajów spoza Unii Europejskiej.

Istotną informacją jest to, że od początku 2016 r. służby weterynaryjne Polski oraz Bośni i Hercegowiny uzgodniły już 3 nowe świadectwa zdrowia i trwają negocjacje dokumentów dla kolejnych grup towarów. Świadczy to o bardzo dobrze układającej się od wielu lat współpracy między obiema instytucjami.  

W 2015 r. około 90% wyprodukowanej w Polsce wołowiny trafiło na eksport. Konieczność eksportu wynika w dużej mierze z niskiego jej spożycia przez rodaków. Średnio Polak zjada jej rocznie około 1,6 kg, to nawet mniej niż w Indiach. Tymczasem przeciętny Europejczyk zjada jej aż 19 kg.   dj, ag

Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. grudzień 2024 03:59