Jak podał Global Times Generalna Administracja Celna (GAC) oraz Ministerstwo Rolnictwa i Spraw Wsi (MOA) w czwartek przekazały bardzo dobrą informację dla polskich hodowców bydła mięsnego. Otóż po wielu latach zabiegania o ten rynek, po kontrolach gospodarstw oraz ubojni i uzgadnianiu świadectw weterynaryjnych Chiny zniosły zakaz importu polskiej wołowiny bez kości z bydła poniżej 30 miesiąca życia. Otwierają się olbrzymie możliwości eksportowe, co z pewnością będzie stanowiło miód na serce zdemotywowanych hodowców, którzy z przerażeniem przyglądają się spadającym stawkom za bydło w skupie.
Zakaz eksportu wprowadzono w 2001 r. po wykryciu w Polsce BSE (gąbczastej encefalopatii bydła, choroby szalonych krów). Polska od wielu lat jest wolna od choroby BSE, jednak strona chińska jest bardzo wymagająca i konieczne były negocjacje oraz wizytacje polskich gospodarstw i zakładów ubojowych.
Jak się okazuje na wymagający chiński rynek trafi jedynie wołowina bez kości pochodząca z gospodarstw oraz zakładów, które są zatwierdzone przez chińskie służby. Import wołowiny do Chin stale rośnie. W 2022 roku Chiny zaimportowały 2,7 mln ton wołowiny. Niestety rynek ten w większości zajmuje Brazylia, ale pojawiło się światełko w tunelu również dla polskiego mięsa.
Tylko przez agentów i tylko z farm/ubojni zatwierdzonych przez chiński SANEPID
— CHINSKI BIZNES CHINY (@rick_baran) June 16, 2023
oprac. dkol na podst. Global Times
Fot. Envato Elements