StoryEditor

Polska wołowina wreszcie trafi do Izraela

Po dwóch latach zakazu eksportu polskiej wołowiny do Izraela oraz po wnikliwych kontrolach zakładów mięsnych, które przeprowadzili inspektorzy z Izraela, polska wołowina wreszcie dostała zielone światło na eksport do tego kraju.
25.08.2015., 12:08h

Wizyta inspektorów w zakładach mięsnych odbyła się od 10 do 13 sierpnia 2015 r., jej celem było dokonanie oceny ich (zakładów) zgodności z wymaganiami Izraela oraz oceny systemu nadzoru weterynaryjnego w Polsce w zakresie uznania równoważności z systemem izraelskim. Przedstawiciele Izraela chcieli także wiedzieć jak funkcjonuje nadzór weterynaryjny nad hodowlą w Polsce, by móc dopuścić do eksportu także cielęta. W sumie, ekspertyzy zakończyły się pozytywnie, a odwiedzone przez Izraelczyków zakłady zostały dopuszczone do handlu wołowiną z ich krajem.

Polskie firmy (łącznie trzy), które pozytywnie przeszły „egzamin” zostały także zatwierdzone w oficjalnym piśmie, kierowanym do Głównego Lekarza Weterynarii. Tym samym, od 19 sierpnia firmy już prowadzą eksport wołowiny.

Uruchomienie wywozu polskiego mięsa do tego kraju to niewątpliwy sukces, ale nadal trzeba prowadzić dalsze działania w kontekście wywozu cieląt, ponieważ w tej kwestii trzeba dopracować warunki weterynaryjne eksportu i uzgodnienia świadectw zdrowia.

Przypomnijmy, że polscy przedsiębiorcy zostali ograniczeni zakazem eksportu tego mięsa w styczniu 2013 roku, kiedy to w naszym kraju zakazano uboju rytualnego. Dopiero w grudniu 2014 roku Trybunał Konstytucyjny uznał, że zapis ten naruszał zapisaną w konstytucji klauzulę dotyczącą wolności religijnej.  ag

Fot. M. Wieczorek

Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. grudzień 2024 07:07