Druga w październiku br. aukcja nowozelandzkiego koncernu mleczarskiego Fonterra wykazała załamanie się rosnącej tendencji średniego indeksu cen kontraktów terminowych na wszystkie produkty mleczarskie, która utrzymywała się od 4 poprzednich sesji. Indeks ten zmniejszył się średnio o 3,1% w stosunku do notowań z 6 października br. Najwięcej na wartości straciło masło, tj. 11,1%, za które płacono 2850 USD/t. O 4,6% staniało pełne mleko w proszku (PMP), tj. do poziomu 2694 USD/t. W podobnym zakresie, tj. o 4,5% spadła cena odtłuszczonego mleka w proszku (OMP), oferowano za nie 2178 UDS/t. Na akcji Fonterry 20 października br. mniej o 3,8% płacono za laktozę, tj. 507 USD/t, a za ser Cheddar można było otrzymać 3163 USD/t, tj. mniej o 2,2%. Na giełdzie tej wzrosły ceny: maślanki w proszku o 3,2% do poziomu 2064 UDS/t, bezwodnego tłuszczu mlecznego o 2,4% do poziomu 3856 UDS/t oraz kazeiny podpuszczkowej o 2,1%, za którą płacono 6178 UDS/t. Kolejna aukcja Fonterry odbędzie się 3 listopada br. les, fot. Lesiakowski