Na internetowej platformie handlowej koncernu mleczarskiego Fonterra (Global Dairy Trade) 5 maja br. średni indeks cen kontraktów terminowych na wszystkie produkty mleczarskie spadł aż o 3,5%. W stosunku do notowań z 15 kwietnia najbardziej staniała maślanka w proszku, tj. o 14%, za którą można było uzyskać 1748 USD/t. O 11% spadła cena kazeiny podpuszczkowej, tj. do poziomu 6094 USD/t. Za odtłuszczone mleko w proszku (PMP) płacono na początku maja 2048 USD/t, tj. o 7,5% mniej niż dwa tygodnie wcześniej. W podobnym zakresie spadła cena bezwodnego tłuszczu mlecznego, tj. o 6,3%, za który można było otrzymać 3505 USD/t. Pełne mleko w proszku (PMP) staniało o 1,8%, tj. do poziomu 2386 USD/t. Za masło płacono 3005 USD/t, tj. o 0,8% mniej niż na akcji przeprowadzonej 15 kwietnia br. Jedynym produktem, za który 5 maja br. płacono więcej niż w połowie kwietnia br. jest ser Cheddar, można za niego uzyskać 3012 USD/t (wzrost o 9,1%). les