Zdecydowana większość bakterii dostaje się do siary w wyniku niedostatecznej higieny doju krów (np. brudne wymiona przed dojem), nieodpowiedniej czystości stosowanego do jego przechowywania sprzętu (np. brudne wiadra), lub też wskutek wykorzystania w żywieniu cieląt siary od krów z klinicznymi lub podklinicznymi stanami zapalnymi wymienia. Bardzo częstą przyczyną dużej ilości bakterii w siarze jest także jej nieprawidłowe przechowywanie. Duża zawartość składników pokarmowych sprawia, że jest on szczególnie atrakcyjną pożywką dla bakterii, które w sprzyjających warunkach mogą rozmnażać się w bardzo szybkim tempie.
Jak postępować z siarą i odpajać cielęta by prawidłowo się rozwijały i nie chorowały? Na te i inne pytania znajdziecie odpowiedź w styczniowym wydaniu „top bydło”, w artykule dr Pawła Górki z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. opr. mj
StoryEditor
Popraw higienę siary
W siarze pozostawionej w temperaturze pokojowej, liczba bakterii może zwiększyć się nawet trzykrotnie w ciągu zaledwie 20 minut.