Brudna i oblepiona łajniakami sierść krowy to utrapienie wielu obór. Utrudnia dój, ale też może się negatywnie odbić na higienie mleka i zdrowiu krów. Jak rozwiązać ten problem? Wystarczy ostrzyc krowę na jeża. Strzyżenie higieniczne, tzw. zgrubne – bo o nim mowa – może wykonać każdy z nas. Ten stosunkowo łatwy zabieg obejmuje tylne partie ciała, a więc:
- kończyny miedniczne (do stępu);
- tułów, począwszy od ostatniego żebra w stronę doogonową;
- okolice guzów kulszowych, biodrowych i zadu;
- grzbiet na odcinku lędźwiowym i krzyżowym;
- brzuch i okolicę pępkową.
Dodatkowo bardziej wprawieni hodowcy mogą się pokusić o precyzyjne strzyżenie wymienia. Jest ono szczególnie zalecane w przypadku doju automatycznego.
Jakiego sprzętu będziemy potrzebowali do wykonania strzyżenia? Kiedy to robić, od czego zacząć i w jaki sposób wykonać? Na wszystkie te pytania znajdziesz odpowiedź w najnowszym, majowym wydaniu „top bydło” w artykule: „Poproszę na jeża”.
mj/ez
Fot. Jajor