Uczestnicy mogli dowiedzieć się o walorach białego napoju, który jest unikalną kompozycją składników odżywczych, występujących w nielicznych artykułach spożywczych. Mleko stanowi najlepsze i najtańsze źródło łatwo przyswajalnego białka, soli mineralnych w tym wapnia, magnezu, potasu oraz witamin z grupy B i rozpuszczalnych w tłuszczach jak A, D, E, K.
W trakcie spotkania wywiązała się także dyskusja na temat kontrowersyjnych opinii krążących o mleku. Odpowiedzią na przytaczane często nieprawdziwe argumenty były fakty poparte dowodami naukowymi, potwierdzającymi właściwości zdrowotne mleka. Najlepszym sposobem na uniknięcie niedoborów wapnia u dzieci jest codzienne spożycie 3-4 porcji mleka i produktów mlecznych, a u dorosłych 2 porcji mleka dziennie. Takie są zalecenia ekspertów Instytutu Żywności i Żywienia.
Polska Izba Mleka zadbała również o atrakcyjną oprawę spotkania, która została przyjęta entuzjastycznie. Zorganizowano wiele konkursów z nagrodami, w których aktywnie brali udział zarówno dzieci jak i dorośli.
Źródło: Polska Izba Mleka,
fot.: Polska Izba Mleka