
Zła konserwacja zielonek może prowadzić do:
- znaczącego spadku ilości składników pokarmowych (cukry zużywane przez bakterie tlenowe, białka rozkładane w procesie gnilnym);
- gorszego pobrania spowodowanego złym smakiem (obecność kwasu masłowego, nieprawidłowa fermentacja octowa itd.);
- wzrostu zawartości niebezpiecznych patogenów oraz mykotoksyn (rozwój grzybów pleśniowych i wytwarzanie ich metabolitów). Zgodnie z danymi EFSA oprócz grzybów najważniejszymi patogenami występującymi w kiszonkach są:Clostridium botulinum, Listeria monocytogenes, Escherichia coli;
- zwiększenia utraty suchej masy zakiszanego materiału nawet o ponad 20%.
Pewnym rozwiązaniem proponowanym przez firmę firmy Trouw Nutritnion może być produkt o nazwie Selko Herbiphorm, będący mieszaniną wolnych i buforowanych kwasów organicznych. Zgodnie z opisem producenta, ma on szybko obniżać pH materiału paszowego już w pierwszej fazie procesu konserwacji, sprzyjać rozwojowi bakterii kwasu mlekowego oraz zapobiegać psuciu i utracie wartości pokarmowej paszy spowodowanych przez działalność drożdży, pleśni i bakterii Gram-dodatnich z rodziny Enterobacteriaceae.
Firma zaleca stosowanie produktu również w czasie wystąpienia niesprzyjających warunków podczas zbioru materiału (zawartość suchej masy poniżej 30%) oraz zanieczyszczenia w trakcie zbioru. To ostatnie sprzyja rozwojowi niepożądanych drobnoustrojów gnilnych czy prowadzących fermentację masłową (bakterie z rodzaju Clostridium).
opr. mj/fot. jajor