W Polsce w 2017 r. wyprodukowano 6857,3 tys. ton żywca rzeźnego, w stosunku do 2016 r. odnotowano wzrost tej wartości o 3,6%. Mleka także było więcej, bo o 3,4% więcej niż w ubiegłym roku, tj. 13304,6 mln l. Odnotowano także spory wzrost produkcji jaj konsumpcyjnych o 3,8%, do 10998,2 mln szt.
Na 1 ha użytków rolnych produkcja żywca rzeźnego wyniosła 469 kg, a mleka 910 l, także w tym przypadku odnotowano wzrost.
Przeciętna wydajność od krowy wzrosła do 5687 l, nieśność zmniejszyła się o 0,5% (218 jaj od jednej nioski).
Krajowa produkcja żywca rzeźnego w 2017 r. według gatunków wyniosła:
-
wołowego - 1090,6 tyś ton (o 12,2% więcej niż w 2016 r.),
-
cielęcego 2,4 tyś ton (o 60,4% mniej)
-
wieprzowego 2428,1 tyś ton (o 0,8% więcej)
-
baraniego 2,9 tyś ton (o 2,5% więcej)
-
końskiego - 20,0 tyś ton (o 13,9% mniej)
-
drobiowego 3307,5 tyś ton (o 3,3% więcej)
dkol/Fizyczne rozmiary produkcji zwierzęcej w 2017 r. GUS
Zdjęcie Pixabay/ poglądowe