Według prognoz Komisji Europejskiej 2015 roku rolnicy w UE wyprodukują łącznie 7,875 mln ton mięsa wołowego, tj. więcej o 2,5% niż rok wcześniej – informuje fammu. W przyszłym roku produkcja tego mięsa utrzyma się na wysokim poziomie, po czym w kolejnych latach będzie spadać i według szacunków KE w 2025 r. osiągnie poziom 7,554 mln ton, tj. mniej o 4% niż w 2015 r.
Zdaniem analityków, eksport żywca i wołowiny z UE w najbliższych latach będzie stabilny i utrzyma się na wysokim poziomie, tj. ok. 260 tys. ton. Przewiduje się zmianę odbiorców, Rosja po zniesieniu embarga ograniczy zakupy w UE. W zamian unijna wołowina wzbudzi zainteresowanie kupców z krajów azjatyckich (Honkong, Chiny, Tajlandia, Filipiny, Korea Południowa) oraz Bliskiego Wschodu. Prawdopodobnie zwiększy się wywóz żywca dla odbiorców halal i jednocześnie spadnie eksport mięsa. W opinii unijnych ekspertów, w 2015 r. zmniejszy się o 2% import mięsa wołowego do UE i wyniesie 301 tys. ton. Do 2025 r. przywóz wołowiny wzrośnie do ok. 326 tys. ton. Przewiduje się, że od 2016 r. ceny wołowiny na światowych rynkach będą wykazywały tendencją spadkową, ponieważ będzie większa podaż z USA, Brazylii i Argentyny. Zdaniem analityków po 2020 r. w krajach UE za tonę wołowiny będzie można otrzymać średnio ok. 3470 euro (ok. 14,6 zł/kg przy kursie euro 4,2 zł). fammu (opr. les), fot. Lesiakowski