Według danych Komisji Europejskiej w pierwszym tygodniu września o 2 proc. w porównaniu z ostatnim tygodniem sierpnia obniżyły się ceny masła, którego 100 kg kosztowało 313 EUR (1286 zł). Jednak w ujęciu rocznym (wrzesień 2013 – wrzesień 2014) cena masła spadła aż o 26%.
Mniej na początku tego miesiąca kosztowało także odtłuszczone mleko w proszku (obniżka o 2 proc.), za którego 100 kg płacono 225 EUR (924 zł). Również o 2 proc. potaniał ser Edam, którego 100 kg kosztowało 324 EUR (1331 zł).
Dalsze spadki cen przetworów mleczarskich są niemal pewne. Produkcja mleka, rozpędzona dobrą koniunkturą na rynku w ostatnich 2 latach, będzie jeszcze rosła w ciągu najbliższych miesięcy. Nie ma także widoków na to, by Rosja złagodziła sankcję i zniosła embargo na polskie produkty mleczne. bcz
StoryEditor
Przetwory mleczarskie w UE potaniały
Zarówno silny wzrost produkcji mleka w krajach należących do czołówki światowych jego eksporterów, jak też i rosyjskie embargo na produkty mleczarskie sprawiły, że ceny przetworów mleczarskich na przełomie sierpnia i września spadły.