StoryEditor

Przyszłość ekożywności

Na świecie zapotrzebowanie na ekożywność gwałtownie rośnie, tylko u nas ten sektor mocno kuleje. Najwyższa Izba Kontroli opracowuje raport na temat stanu polskiego rolnictwa ekologicznego. Dobrze nie jest.
29.06.2018., 09:06h

Żywność eko lubimy, ale …

Wśród najważniejszych barier dla rozwoju eko produktów eksperci wymienili m.in. wysokie ceny oraz niski (w skali europejskiej) średni poziom wydatków polskich konsumentów na certyfikowane produkty. Średnia unijna wynosi 10 euro, w Polsce w zależności od źródeł 4-6 euro rocznie. Potencjalnych producentów produktów ekologicznych często przerasta bariera biurokracji i trudności z uzyskaniem merytorycznego wsparcia. Co więcej – biurokracja generuje dodatkowe koszty i sprawia, że eko produkty są finalnie jeszcze droższe. Rolnicy są słabo zorganizowani, rozproszeni i rozdrobnieni. Na palcach jednej ręki można policzyć gospodarstwa, które wytwarzają żywność eko na większą skalę. Mniejsze gospodarstwa nastawiają się na krótkie łańcuchy sprzedaży i Rolniczy Handel Detaliczny lub produkcję w ramach MOL.

Zapotrzebowanie stale rośnie

Mimo iż wydatki Polaków na żywność ekologiczną nie są zbyt wysokie, rynek ten szybko rośnie. Żywność ekologiczna przestała być tematem grupki pasjonatów, a stała kartą przetargową w kampaniach promocyjnych i podczas targów branżowych. W przypadku nabiału dość szybko stało s...

Pozostało 40% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Mira Wieczorek
Autor Artykułu:Mira Wieczorek
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. grudzień 2024 00:48