
– Jestem w stanie zrozumieć intencje publikowania takich list, bo Pan Minister mówił o tym wielokrotnie. Podzielam opinię, że import do Polski dużych ilości sera, które oferowane są w Europie okresowo po cenach dumpingowych ma negatywny wpływ na ceny płacone polskim rolnikom za mleko. Nie można jednak zaliczyć do tego zjawiska niewielkiego importu serów drogich, które nie są w Polsce produkowane – napisał w piśmie Edward Bajko. Według prezesa SM Spomlek zaimportowanie przez zakład niewielkich ilości serów miało na celu przetestowanie polskiego rynku pod kątem ewentualnego uruchomienia produkcji w Polsce.

– Uważam, że zwiększenie konsumpcji serów w Polsce można osiągnąć poprzez poszerzenie oferty o nowe gatunki, bo goudy Polacy będę jedli tyle, co jedzą, pomimo nakładów na promocję – tłumaczy Bajko. Prezes uważa, że publikacja listy i powiązanie importu serów z szkodą dla polskiego rolnika jest dla SM Spomlek głęboko krzywdzące.
– Mam nadzieję, że jest to jedynie wynikiem nieporozumienia. Niestety rolnicy z reguły nie wczytują się w liczby (wielkość importu) oraz kierunki i cel importu (Anglia i Grecja nie oferują serów konkurencyjnych dla polskich produktów), co spowodowało, że powstał jednoznacznie negatywny przekaz dotyczący pracy zarządu SM Spomlek – napisał prezes Bajko, który również oczekuje od ministra Ardanowskiego wyjaśnienia opinii publicznej, a w szczególności członkom spółdzielni, że w przypadku SM Spomlek testowy import niewielkiej partii unikatowych serów nie szkodzi polskiemu rolnictwu, a przeciwnie może się przyczynić do rozwoju polskiego rynku serów i zwiększeniu konsumpcji w oparciu o nowego gatunki serów produkowanych w kolejnym kroku już w Polsce.
oprac. dkol na podst. mleczarstwopolskie.pl