Hodowcy przestrzegają przepisów weterynaryjnych
Najnowsze sprawozdanie Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) dotyczące obecności pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych i wybranych substancji w organizmach zwierząt gospodarskich i produktach pochodzenia zwierzęcego pokazuje – po raz kolejny – że europejscy hodowcy podejmują wszystkie niezbędne kroki w celu przestrzegania rozporządzeń UE o stosowaniu weterynaryjnych produktów leczniczych.
Wszystkie państwa członkowskie UE oraz Islandia, Norwegia i Wielka Brytania zgłosiły łącznie 621 205 próbek w ramach monitorowania pozostałości leków i substancji czynnych.
Kontrola bezpieczeństwa żywności i paszy w UE
Ramy prawne UE określają maksymalny limit niektórych substancji dopuszczalny w żywności. Istnieje też szereg programów monitorowania i kontroli obecności weterynaryjnych produktów leczniczych u zwierząt gospodarskich, od których lub z których pozyskuje się żywność. Kontrolowane są też produkty zwierzęce, a także pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego lub na ich powierzchni oraz obecność niektórych związków zanieczyszczających w produktach zwierzęcych.
Pozostałości leków niemal nieobecne
Odsetek próbek niezgodnych z przepisami w 2021 r. był niższy niż w poprzednich latach – ogólnie rzecz biorąc, na 351 637 próbek odnotowano tylko 0,24% próbek niezgodnych z przepisami, czyli, jak podkreśla Copa-Cogeca, prawie żadnych. Ten trend obserwujemy w ciągu ostatniej dekady. Dzięki raportowi konsumenci mają pewność, że występowanie pozostałości jest niemal nieobecne i zawsze wykrywane przez właściwy organ, który w przypadku niegodności z przepisami wycofuje te produkty z rynku, gwarantując bezpieczeństwo żywności w UE.
Trzeba chronić europejskich hodowców
Według Copa-Cogeca, sprawozdanie EFSA jest oczywistym i kompleksowym dowodem na zaangażowanie europejskich hodowców zwierząt w zapewnienie bezpieczeństwa łańcucha żywnościowego i ochronę zdrowia publicznego.
Jest to pozytywny trend, który pokazuje, że hodowcy zwierząt w UE poważnie traktują swoją odpowiedzialność za zapewnienie bezpieczeństwa łańcucha żywnościowego. Pozytywne wiadomości trudniej przebijają się przez mur mediów, jednak należy to bardziej podkreślać, również przez decydentów UE. Dla mnie jest to kolejny dowód na to, jak ważne jest utrzymanie europejskiego sektora hodowlanego i uniknięcie sytuacji, w której polityka europejska doprowadziłaby do zmniejszenia liczby producentów w Europie – powiedział Miguel-Angel Higuera, przewodniczący grupy roboczej ds. zdrowia i dobrostanu zwierząt Copa-Cogeca.
al na podst. Copa-Cogeca
fot. EnvatoElements