StoryEditor

Rekordy amerykańskiego mleczarstwa

W 2014 roku amerykańscy farmerzy „dodali gazu” w produkcji mleka.          
06.02.2015., 15:02h

Większe stada krów wraz wyższą wydajnością mleczną zaowocowały w ubiegłym roku w USA wzrostem produkcji białego surowca o 2,4% w stosunku do 2013 roku. Łącznie w kraju tym wyprodukowano w 2014 roku ok. 93,44 mln ton mleka. Jest to odnotwany pierwszy wzrost po dwóch latach spadków i najwyższy poziom produkcji mleka w ciągu ostatnich 5 lat. Średnia roczna wydajność mleczna amerykańskich krów przekroczyła pierwszy raz 10 tys. kg. Jednocześnie w USA w 2014 roku spadła sprzedaż mleka konsumpcyjnego. Część nadwyżkowej ilości surowca przerobiono na sery, którego w 2014 roku wyprodukowano ok. 5,18 mln ton, tj. o 2,8% więcej niż rok wcześniej. Więcej wytworzono sera Mozzarella o 6,5% i Cheddar o 1,9%. Wzrosła także produkcja odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) o 8,9% do poziomu 1,04 mln ton. Tym samym pierwszy raz w USA wytworzono tego produktu (OMP)  ponad 1 mln ton. Więcej wyprodukowano także pełnego mleka w proszku (PMP), koncentratu z białka mleka, laktozy i koncentratu z białka serwatki. top agrar (les)

Ryszard Lesiakowski
Autor Artykułu:Ryszard Lesiakowski
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 19:00